Activiteitenprogramma 2017

U ontvangt de AGENDA 2017 in maart. Hiermee kunt u ruim 200 privé-tuinen en -parken in ons land bezoeken en deelnemen aan tal van activiteiten van de vereniging.

zondag 30 april 2017 

Geleid bezoek in de tuin "Ter Eiken" (tuin 151)
in Humbeek

Een bloementuin bezitten in de prille lente brengt grote vreugde. Vanaf vroeg in het jaar bloeien de sneeuwklokjes, wolfsmelk, winterheide, helleborus, vergeet-me-nietjes, magnolia’s, vroegbloeien de Prunus, esdoorns, ... De nadruk ligt hier op verscheidenheid en soortenrijkdom.
De eigenares hecht veel belang aan natuurlijk voorkomen en vermenigvuldiging van witte narcissen en het natuurlijke effect van planten en struiken in het bosgedeelte van de tuin. Tegen een achtergrond van gesnoeide donkergroene taxus komen de lentebloeiers volop tot hun recht.

30 Avril                                

Geleid bezoek in de tuin "Ter Eiken" (tuin 151) zondag 30 april 2017

Deelname in de kosten: 8 € per persoon (*).

 


zondag 14 mei 2017 

Uitzonderlijk bezoek aan een privétuin

Binnen de muren van een gewezen moestuin van het Hof Ten Bieze staan na tien jaar 180 planten bij bij elkaar; het werk van 25 jaar intens speurwerk. Historische Japanse introducties, recentere selecties uit landen van verschillende werelddelen, maar ook botanische wildinzamelingen en gloednieuwe hybriden maken het overzicht compleet.
De planten zijn enerzijds ingedeeld volgens soort: van de alom gekendeWisteria sinensis enW. floribunatot de minder gelende W. brachybotrysen de verrassende Afrikaanse Wisteria frutescens.

Anderzijds is er het kleurgamma van wit, roze en blauwpaars dat de hele collectie ordent. Alle mogelijke gebruikswijzen komen aan bod : groeiend als heester, als heg, op palen en pergola’s, tegen muren en vrijuit in hoge bomen.
In de aanleg is gestreefd om al deze elementen op een esthetische manier in te kaderen.
Het Wisterium is een plaats van studie en onderzoek, maar heel zeker ook een ode aan de overweldigende weelde van Wisteria’s.
Het adres van deze mooie tuin, zal u worden meegedeeld na verplichte inschrijving op het Secretariaat.

14 mai 

Deelname in de kosten: 8 € per persoon (*).

 


zondag 28 mei 2017 

Daguitstap naar twee uitzonderlijke parken in de streek van Leuven

 
Het park van kasteel Waanrode :

28 mai

Het park van het kasteel Cleerbeek (tuin nr 163) :

28 mai

Deelname in de kosten voor de dag uitstap, inclusief lunch: 55 € per persoon. (*).

 


 Zaterdag 10 en zondag 11 juni 2017

TUINENRALLY
In de provincie Namen

U kan 16 - privé-tuinen en parken bezichtigen naar keuze, waarvan 3 nieuwe !

rallye des jardins 10-11 juin

 

rallye des jardins 10-11 juin

GARDEN PARTY Zondag 11 juni om 18:00 Burggraaf en Burggravin Olivier de Spoelberch op het kasteel van Flawinne (tuin nr 106)

Deelname in de kosten GARDEN PARTY : 10 € per persoon op voorhand over te schrijven op rekening: IBAN BE16 3200 7019 9374 met mededeling « Garden Party ». De betaling geldt als inschrijven. Het aantal deelnemers is beperkt !

garden party

 


donderdag 22 juni 2017 

Uitzonderlijk en exclusief tu inbezoek in Waals Brabant

Onder de begeleiding van de charmante eigenaars, hebben we de unieke kans om een 17de eeuws pand, opmerkelijk gerestaureerd en vol charme, te ontdekken. Rond de vijvers, een meerdere hectaren groot park, met meerdere honderdjarige bomen, een verzamelingCornus kousa, veleAcer japonicumen een laan van rhododendrons en azalea’s. De binnenplaats van het kasteel ademt een gezellige sfeer, de voorgevel is bedekt met paarse blauwe regen. Het gestructureerde deel van het domein bevat een moestuin, een boomgaard, een waterval en een zwembad omgeven door waterplanten, een Italiaanse tuin, ... Gemengde borders, rozen en buxus bedden omzoomen het kasteel.

22 juin

Het adres van deze mooie tuin, in Waals Brabant, zal u worden meegedeeld na verplichte inschrijving op het Secretariaat.

Deelname in de kosten: GRATIS (beperkt aantal deelnemers, vooraf inschrijving op het Secretariaat).

 


zondag 17 september 2017 


Als voorproevertje wandelen wij om 13u door de bostuin van architecten Ingrid Van Vlasselaer en Luc Boyen (tuin nr 160) :

Midden het hectisch gekrioel tussen Leuven en Mechelen ligt op een achterliggende perceel een bostuin van 1,2 ha die meer is dan louter rustpunt. Het is een plek om in de aarde te wreoeten, te zaaien, te snoeien en om aan sport te doen!
Aan de boszijde is de tuin eerder organisch, dichter bij het huis zijn de lijnen strakker. Blokken taxus en gesnoeide bollen boerenjasmijn vormen een bindend en structurerend element doorheen de tuin. De beplanting vormt grote groepen en is uitbundig.

17 septembre

 

Nadien bezoeken we de Vlindertuin van Annemie De Roye in Bonheiden (tuin nr 20) :

Een sfeervolle, ecologische tuin (60 are) gelegen in het landelijke, groene Rijmenam bij Bonheiden. Beuken- en Taxushagen zorgen voor structuur en vormen sfeervolle tuinkamers, die speels ingevuld worden met een evenwichtige combinatie van vaste planten, heesters en grassen. Inheemse bomen brengen schaduw in de zomer.
Borders wisselen af met schaduwhoekjes, een ecologische groentetuin en een kleine boomgaard met kippen.
Een grote natural-look border, bestaande uit sterke vaste planten en siergrassen en omgeven door golvende hagen van veldesdoorn, legt de verbinding tussen tuin en kwekerij.

17 septembre 

In het verlengde, de charmante kwekerij van Annemie De Roye :

Hier vind je een selectie van de betere borderplanten en siergrassen met speciale aandacht voor bijen- en vlinderplanten. In de talrijke, vaak onderhoudsarme borders wordt naar hartenlust geëxperimenteerd met sterke vaste planten en goede siergrassen.

17 septembre

Deelname in de kosten: 16 € per persoon (*).

 Vooraf inschrijven voor al de activiteiten op het Secretariaat:

Open Tuinen van België vzw
Hoogstraat 33 - 3890 GINGELOM (Vorsen)
Tel. & Fax : 011/ 88 76 11 - E-mail : info@jardinsouverts.be


( * ) Deelname  aan de kosten  op voorhandoverte schrijven op rekening
IBAN : BE16 3200 7019 9374.
De betaling geldt als inschrijving.
Nota : In geen enkel geval is onze vereniging verantwoordelijk voor ongelukken tijdens de activiteiten georganiseerd door vzw Open Tuinen van België.